Nechovejte pro peníze!

27.05.2009 17:04

Na chovu králíků obecně, ani na populárních teddících se nedá vydělat - tedy, pokud je neždímete a nemáte je jen proto, aby Vám produkovali mláďata. Mnoho lidí se o tom již přesvědčilo a počáteční nadšení pro chov je opustilo. 

Je to opravdu jen a jen spousta práce, která je každodenní a je jí hodně. To, co se utrží prodejem mláďat se vrací do chovu zpět v podobě krmení, investicí do nových zvířat, podestýlky, klecí a jejich vybavení, veterinární péčí atd. 

Je mi vždy líto zvířat, která si někdo nakoupí na chov, nadšení mu vydrží půl roku až rok a všichni milí králíci se stěhují dále mnohdy bez zájmu o jejich další život. Takový syrový ale králičí život skutečně je a je to smutné. Chov je jen a jen hobby není to o zisku a o penězích. Je to o překvapení, co se narodí, každodenní pozorování jak miminka rostou a vyvíjejí se, někdy o tom, že můžete malému králíčátku pomoci zachránit život, o péči až se to holé mláďátko změní v dospělého jedince, kterého pak můžete posuzovat a hodnotit a vybírat si znaky, které jsou pro další chov žádoucí či nikoli. Je to o nadšení do práce a o vytrvalosti. 


 

 

Zpět