Zakrslý liščí žlutý (gelbe zwergfuchskaninchen)

14.12.2009 10:35

 

Překlad z německého originálu: 

 

Zakrslý liščí žlutý

 

Země původu:                          Německo

Původ:                                     Elsterberg 1978

Hmotnost:                               1 až 1,5 kg

Tvar a typ:                               zavalitý, válcovitý, hlava relativně velká, široké čelo, velké oči, uši 5 - 5,5 cm

Barva:                                      krycí barva : žlutočervená

                                               oči hnědé

                                               barva břicha: krémová

Struktura srsti:                        Hustá, strukturou odpovídá plemenům s normální srstí, ale převládá množství pesíků

Použití:                                   sportovní plemeno, maso a srst

Rozšíření:                                Německo

 

Při pořízení/pořizování zvířat k chovu, rádi pomůžeme.

 

Předpoklady k povolení nového chovu:

- 5 let úspěšných výstav chovných zvířat na místní, okresní a státní úrovni či na Spolových výstavách/přehlídkách králíků.

- Připravenost 18 kotců pro nový chov.

- Žádost o nový chov u standardní komise domovského státního spolku.

 

Naše představa práce na novém chovu:

Dobrá spolupráce mezi chovateli. Rozdělování potomstva mezi státní výstavy a spolkové výstavy králíků až do uznání Zakrslého liščího žlutého. 

 

Zakrslý liščí žlutý

Na podzim roku 2002 bylo pro tyto malé krasavce zažádáno o nový resp. obnovený chov a na podzim 2003 byl udělen písemný souhlas.

Žlutý liščí má svůj původ v někdejší NDR. Byl vyšlechtěn v polovině 80tých let a získal pod červeným zbarvením, přijetí do „Hodnotících podmínek“ pro králičí rasy socialistických zemí. Díky chovateli Heinzu Winterovi z Herzbergu / Elteru probíhal chov úspěšně až do revoluce. Bohužel byl tento barevný typ, stejně jako černý a modrý po revoluci ze ZDK Standardu vypuštěn.

Po dlouhých a detailních úvahách a četných rešerších jsem se odvážil k tomu tuto rasu chovat. Zde jsem se mohl naštěstí opřít o pomoc a zkušenosti zainteresovaných znalců a zkušených chovatelů Klubu liščího Sachsen.

Jako výchozí zvíře jsem posloužil liščí bílý s červenýma očima a barevný liščí červený. Bylo mi známo, že se zde prokáže „ divoký barevný faktor“, ale neměl jsem na výběr. .Při této konstelaci jsem naštěstí už ve druhé generaci docílil chtěných mláďátek ve žluté barvě. Navíc se ve standardu objevila poznámka: „ K dalšímu uznání barvy....žluté.....může dojít, až když budou úspěšně vystaveny na spolkové výstavě.“ Bohužel byl tento dodatek z nepochopitelných důvodů vypuštěn, což od té doby znemožňuje povolení/ofic.přijetí tohoto již v tehdejší NDR uznaného barevného typu.

Z důvodu nevelkého stáří této rasy se bude muset ještě mnohé udělat. Speciální pozornost je třeba věnovat typickým trpasličím uším, které .............................Zde se bude zlepšení kvůli malému rozšíření dosahovat jen pomalu. Prezentace mé Liščí ve žluté se již uskutečnily na zemských přehlídkách v Sasku včetně zemské přehlídky mláďat a spolkové přehlídky v Norimberku, resp. na Spolkové výstavě králíků v Neunmünsteru v roce 2007.

Bohužel je v Německu momentálně málo chovatelů této rasy. Bylo by dobré, kdyby se vážní zájemci tímto barevným typem zabývali, aby byl tento barevný typ opět oficielně uznán.

 

Bližší info u Bernharda Lenka...tel. 037 44 - 17 14 62, mail: lenk_b@yahoo.de

 

Zpět